Bottnen på denna tårta är en helt vanligt drömrulltårta, fast gräddad i en runt form. Även denna tårta är som många andra god att göra dagen innan så moussen hinner sätta sig och bottnen safta till sig.
Aprikosmoussetårta
Till botten:
3 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Aprikosmousse:
3 gelatin blad
1 burk konserverade
aprikoser à 415 g
2 ägg, gulor
och vitor separerade
1 msk socker
2 dl vispgrädde
Garnering:
1 liten burk persikor eller aprikoser
Vispgrädde
Gör så här:
Chokladbottnen: Sätt på ugnen på 225˚. Klä en form med löstagbar kant
med bakplåtspapper, ca 24cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda
mjöl, kakao och bakpulver och vänd sedan försiktigt ner blandningen i
äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen, ca 5-10 min. Kolla
den ofta så att den inte bränns, men den ska ändå vara torr om man känner med en sticka.
Aprikosmousse: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Låt
aprikoserna rinna av. Mosa aprikoserna med en gaffel. Vispa äggvitorna och
grädden var för sig. Rör samman äggulorna med sockret och tillsätt fruktmoset.
Smält gelatinet på svag värme i den fuktighet som blir kvar efter
blötläggningen, och blanda med fruktmassan. Vispa mycket försiktigt ner grädden och vitorna.
Dela den avsvalnade chokladbottnen i två delar. Bred
hälften av moussen på den ena chokladbottnen, lägg på en andra och bred på
den resterande moussen. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen ett par
timmar eller gärna över natten. Lägg upp på ett fat och garnera med skivade
persikor eller aprikoser och spritsa vispad grädde på kanten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar