Nougatfyllda chokladpraliner
Till en form med 12 st praliner
2 msk socker
50 g
hasselnötter
100 g mörk
choklad
100 g nougat
Karmelisera sockret i en stekpanna, sockret ska bli
gyllenbrunt, och rör ner nötterna så att de täcks av sockret. Häll av dem på
ett bakplåtspapper och mixa dem till små bitar när de svalnat. Temperera
chokladen i vattenbad, d.v.s. hetta upp vatten i en kastrull och sätt en mindre
skål i tåligt porslin eller metall i vattenbadet. Värm så att chokladen precis
smälter men inte mer. Fyll en helt ren och
torr pralinform med chokladen och tömt sedan tillbaka chokladen i skålen. Dra
en palett eller slickepott på ovansidan och ta bort all överflödig choklad. Slå
formen försiktigt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Lägg
sedan formen upp och ner på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna. Temperera
under tiden nougaten förviktigt i vattenbad och blanda i nötmixet. Fyll chokladformen
med nougaten, var noga med att nougaten har svalnat så att inte chokladskalet
smälter. Ställ formen kallt tills nougaten stelnat och fyll sedan hela vägen
upp till kanten med choklad och torka av överflödig choklad. Låt stelna och ta
sedan ut pralinerna ur formen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar