Känns lite påskigt med aprikoserna och mandeln på denna kaka. Jag ändrade originalreceptet lite då jag använde bittermandel istället för arom och tillsatte lite aprikosspad till smeten. Jag fick grädda min kaka i hela 50 minuter innan den var färdig i mitten runt aprikoserna, ändå tog jag ut den när det var en gnutta kladdigt på stickan för att den skulle bli perfekt efter den kallnat. Och det blev den! Supergod och saftig kaka med alldeles lagom smak av mandel och goda aprikoser. Så jag rekommenderar absolut att baka denna kaka till påskfikat.
Aprikoskaka med mandel
150 g rumstempererat
smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk
bakpulver
2 msk mjölk
2 st
bittermandlar el. 1 krm bittermandelarom
2 tsk
aprikosspad
1 burk
aprikoser (à 410 g)
påse
mandelspån (à 50 g)
Sätt ugnen på
175°C. Smöra och bröa lätt en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa matfett
och socker och tillsätt äggen, ett i taget och vispa kraftigt emellan. Tillsätt
mjölet blandat med bakpulver, mjölk, finriven bittermandel och aprikosspadet och
rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och lägg på de avrunna aprikoserna med
den kupade sidan uppåt i formen. Strö över mandeln. Grädda kakan i nedre delen
av ugnen i ca 30-40 min. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Servera
kakan ljummen eller kall, gärna med en klick lättvispad grädde eller
vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar