Vaniljsnurror och Kanelknyten
48st
bullar
135 g smör
5 dl mjölk
50 g röd jäst
1 tsk salt
½ dl socker
½ dl vit sirap
1½ tsk nymortlad kardemumma
10 dl vetemjöl special
4-5 dl vetemjöl
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
4 msk socker
1 msk kanel eller 2 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader˚.
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resterande degvätska och salt, socker, sirap, kardemumma, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop vetedegen till en slät och fin deg, ca 10 minuter i bakmaskin. Degen ska vara fast men fortfarande lite kladdig.
Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
135 g smör
5 dl mjölk
50 g röd jäst
1 tsk salt
½ dl socker
½ dl vit sirap
1½ tsk nymortlad kardemumma
10 dl vetemjöl special
4-5 dl vetemjöl
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
4 msk socker
1 msk kanel eller 2 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader˚.
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resterande degvätska och salt, socker, sirap, kardemumma, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop vetedegen till en slät och fin deg, ca 10 minuter i bakmaskin. Degen ska vara fast men fortfarande lite kladdig.
Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
Dela vetedegen i två delar. Lägg
tillbaka en del i degbunken och lägg över bakduken igen. Kavla ut andra delen
till en 25x45cm rektangel på lätt mjölat bakbord. Bred på hälften av smöret och
strö över hälften av sockret. Ta 1 tsk vaniljsocker och pudra över med en liten
sil. Rulla ihop degen på längden dela i 24 bitar och lägg med snittet
uppåt i stora bakformar. Lägg under duk och låt jäsa i 30 min.
Kavla ut den andra halvan av degen
till en likadan rektangel men bred endast smöret på den understa halvan. Strö
över sockret och pudra över ½ msk kanel på samma halva och vik sedan över den
ofyllda delen över fyllda. Skär degen i 24 stycken längder. Ta en längd, tvinna
den och sedan snurra ihop till en bulle och lägg på bakplåtspapper. Täck med
bakduk och låt jäsa i 30 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar