Ber om ursäkt för att bilden inte riktigt är så bra, det är ganska svårt att få bra ljus sent på kvällen när gästerna sitter och väntar förväntansfullt vid borden. Jag ska försöka lägga ner mer tid på den i framtiden.
Pärontarteletter med mascarponekräm
7st
7st
Tarteletter
1 ½ dl vetemjöl
1 msk strösocker
75 g smör
½ uppvispat ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 msk strösocker
75 g smör
½ uppvispat ägg
Mascarponekräm
1 pkt (250g) mascarpone
4 ägg
2+2msk socker
1 vaniljstång
2 dl grädde
1 pkt (250g) mascarpone
4 ägg
2+2msk socker
1 vaniljstång
2 dl grädde
Konjaksstekta päron
4 päron (inte för mjuka)
1 msk smör
2 msk ljust muscovadosocker (ev strösocker)
2 msk Calvados (ev konjak)
4 päron (inte för mjuka)
1 msk smör
2 msk ljust muscovadosocker (ev strösocker)
2 msk Calvados (ev konjak)
Montering
½ dl mandelspån
½ dl mandelspån
Tarteletter
Mät upp socker
och vetemjöl i en bunke och nyp snabbt ihop med det kalla smöret. Blanda ner
ägget så att degen precis går ihop, knåda den inte. Svep in i plastfolie och
låt stå kallt i 30 min. Smöra under tiden 7 stycken små portionsformar. Kavla ut
degen på lätt mjölat bord och klä formarna med degen, gärna högt över kanterna
så att de inte glider ner under gräddningen. Nagga formarna och ställ in i kylskåpet
i ytterligare 15 minuter. Sätt på ugnen på 225˚C och grädda formarna i mitten
av ugnen i ca 15 min. Ta ut dem ur formarna och lägg på ett galler, fixa även
till kanterna så de är jämna och fina.
Mascarponekräm
Separera äggulan
från vitan och lägg de i olika skålar.
Vispa äggulorna med 2 msk socker till en ljus och fin smet. Vispa grädden i en separat bunke. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner de tillsammans med mascarponen och grädden i äggsmeten och vispa till en fluffig och jämn smet. Vispa äggvitorna luftigt och vispa sedan ner 2 msk socker och vispa till en maräng och vänd sedan försiktigt ner det i mascarponekrämen. Ställ kallt tills servering.
Vispa äggulorna med 2 msk socker till en ljus och fin smet. Vispa grädden i en separat bunke. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner de tillsammans med mascarponen och grädden i äggsmeten och vispa till en fluffig och jämn smet. Vispa äggvitorna luftigt och vispa sedan ner 2 msk socker och vispa till en maräng och vänd sedan försiktigt ner det i mascarponekrämen. Ställ kallt tills servering.
Konjaksstekta päron
Skala päronen
och skär i dem ganska små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek päronen till de börjar bli lite mjuka. Sänk värmen något och tillsätt sockret
och Calvadosen. Låt stå och puttra i ca 5 min eller tills päronen är hyfsat
mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Montering
Rosa mandeln i
en het och torr stekpanna. Lägg upp
tartelettformarna på fina tallrikar och fyll formarna med de stekta päronen och
toppa med den rostade mandeln. Klicka upp lite mascarponekräm på tallriken och
häll resten av krämen i en skål och servera till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar