Jag har redan börjat komma i julstämning i köket. Detta för att jag för
ett tag sedan gjorde en ostkaka med saffran och insåg hur mycket jag
gillar kryddan. För mig är saffran något som är starkt kopplat till
julen så jag tar tillfället i akt och testar nya goda recept med saffran
nu under jul. Detta receptet hittade jag på Fannys blogg och det är
verkligen ett recept jag rekommenderar er att testa. Det kanske inte
låter speciellt gott att baka med bönor men den smaken kommer inte fram
alls utan ger en bra konsistens och är en proteinrik bas. Det krävs inte
heller så mycket honung för att kakan ska smaka sött för att saffranen
hjälper till att framhäva den. Så det finns inget att förlora, bara mixa
ihop alla ingredienser och in i ugnen!
Saffranskaka |
Saffranskaka 1 liten kaka
230g vita bönor
2 msk honung
2 ägg
1 äggvita
1 krm vaniljpulver
2 ½ msk kokosmjöl
¾ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ g saffran
2 msk kokosolja
2 msk apelsinsaft
skal av 1 apelsin
Sätt ugnen på 165 grader och lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll bönorna i en sil, skölj med vatten och låt rinna av. Mixa med en stavmixer först bönorna, honungen, äggen och äggvitan. Sikta kokosmjölet och sedan blanda alla torra ingredienser i skål. Smält kokosoljan. Riv det yttersta skalet på en apelsin och pressa därefter ur saften. Häll nu i de torra ingredienserna, kokosoljan och apelsinskal och saft i bönmixen och stavmixa till en smet. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Känn med en tandpetare så att kakan är torr innan du tar ut den. Om du inte har en liten springform så går det bra att använda en större form men inte breda ut smeten hela vägen till kanterna eftersom smeten inte flyter ut så mycket under gräddning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar