Jag brukar klä min form med bakplåtspapper istället för att smöra och bröa formen.
Detta för att jag inte gillar lagret av ströbröd som bildas runt om kakan. Jag
brukar även vispa ägg och socker länge, om jag har tid försöker jag vispa i ca
5 min. Det gör jag för att verkligen få äggsmeten ljus och porös. Mjölet kan
även med fördel siktas två gånger för att få det så finfördelat ner i smeten
som möjligt. Jag brukar lägga ihop tårtan dagen innan den ska ätas och endast
stryka ett tunt lager grädde på toppen och på kanterna. Då kan jag dra
plastfolie på tårtan utan att det förstör något. Sedan innan gästerna kommer
spritsar jag grädden och garnerar med frukt och bär, dock tar jag inte på någon
plastfolie, då det är lätt att den spritsade grädden blir förstörd. Anledningen
till att jag lägger ihop tårtan dagen innan är för att den ska safta ihop sig
under natten.
Även denna tårta bakades till Ludvig, min pojkväns lillebror. Bara drygt en
månad tidigare hade vi gjort en likadan gräddtårta till hans storebror Simon (kallas även för Ksson),
fast då med annan garnering. Jag tycker att en klassisk gräddtårta passar in på
allt från det enklaste födelsedagsfirandet till det lite finare, då man kan
garnera tårtan precis hur man vill. De understa två tårtorna på bilden bakade jag till min farbror i somras, då var de fyllda med blåbärssylt istället för hallonsylt som de andra två.
Klassisk gräddtårta
Ingredienser:
4 ägg
4 ägg
2 dl socker
1 dl
vetemjöl
1 dl
potatismjöl
2 tsk
bakpulver
Fyllning:
2,5 dl
marsán vaniljkräm
2-2,5 dl
sylt
Ca 5 dl
grädde
Frukt
Sätt ugnen
på 200˚
Vispa ägg
och socker riktigt pösigt.
Blanda
mjölet med bakpulvret och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölet med
en slickepott, vispa ej!
Häll smeten
i en bakplåtsklädd eller smörad och bröad form med 24 cm i diameter.
Ställ in
kakan i nedre delen av ugnen och sänk direkt ugnstemperaturen till 175˚.
Grädda i 35-40 minuter. Kakan ska släppa kanterna, ha en fin färg och en
sticka ska vara helt torr om den sätts ner i mitten av kakan.
Låt kakan
svalna något, stjälp sedan upp på ett galler.
Dela den
avsvalnade kakan i 3 delar. Lägg det understa lagret på ett uppläggningsfat och bred
först på ett tunt lager med grädde. Bred därefter på vaniljkrämen. Lägg på det
mellersta lagret och bred på ett tunt lager grädde och sedan sylten. Lägg över
den översta bottnen och täck hela tårtan med ett tunt lager grädde. Garnera med spritsad
grädde och frukt efter smak och tycke.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar