lördag 10 november 2012

Påskmoussetårta


Denna tårta har jag ätit tre gånger och den har varit lika god varje gång. Det är ganska många moment och man får vara försiktig när man gör chokladmoussen så att chokladen inte stelnar för mycket innan den blandas ner i äggsmeten. Det är dock värt allt besvär när man väl sätter sig ner för att äta tårtan. Smakerna passar så bra ihop och tårtan ser även väldigt elegant ut. Som sagt en god tårta som man kan imponera gästerna med! Mangopurén som ska användas står på barnmatshyllan i affären och finns det inte ren mangopuré kan det närmaste alternativet användas. Har ni ingen passionsfruktslikör hemma kan någon annan fruktlikör användas, men den röda färgen på Passoá ger gelén sin fina färg.
Denna helg fyllde min pojkväns lillebror Ludvig, 14 år och det firades med kalas för nästan hela släkten. Tårtan fick gott omdöme från både vuxna och barn vilket gör det värt alla ansträngningar. Så räds inte för att göra tårtan och trots att den heter Påskmoussetårta går den att göra året om. 

 

Påskmoussetårta

Ingredienser:
Botten:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Chokladmousse:
4 äggulor
3 msk strösocker
1 ½ gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 min
125 g mörk choklad (ca 65%)
3 dl vispgrädde, vispad


Mangomousse:
4 gelatinblad, blötlagda i 5 min
100 g florsocker
250 g mangopuré Semper
3 dl vispgrädde, vispad


Mangogelé:
2 gelatinblad, blötlagda i 5 min.
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice
3 msk Passoá (Passionsfruktslikör)


Garnering:
8 physalis
50g mörk choklad

Gör så här:

Botten:
Sätt ugnen på 200 C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål, sikta ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ner mjölet. Vik upp kanterna på bakplåtspappret och fäst med nålar så att kakan blir lite större än den form du ska använda. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Ta ut kakan, och stjälp direkt upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra försiktigt loss bakplåtspappret som kakan gräddades på, om den sitter fast kan du pensla lite kallt vatten på ovansidan av bakplåtspappret. Låt kakan kallna.

Chokladmousse:
Ta fram en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Skär ut en kaka av chokladbotten som är lika stor som den löstagbara formens botten. Lägg kakan i formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och smält gelatinbladen i 15-20 sekunder på full effekt i micron. Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Blanda snabbt ihop den varma chokladen och det smälta gelatinet. Rör snabbt ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 min.

Mangomousse:
Rör ner florsockret i mangopurén. Smält gelatinbladen enligt ovan till mangomoussen. Ta 1/2 dl av purén, rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.

Mangogelé:
Blanda mangopuré, juice och likör. Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Ta 1/2 dl av mangoblandingen, rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i resten av mangoblandningen. Häll gelén ovanpå mangomoussen i formen och ställ in tårtan i kylen. Garnera med chokladdoppade physalis före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar