Sidenhuskaka
Ca 10 bitar
Ca 10 bitar
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
125g smör
1 litet ägg
1 ½ dl strösocker
125g smör
1 litet ägg
Fyllning:
50g smör
100g mandelmassa
¾ dl socker
2 ägg
1 msk pressad lime
3 grovrivna äpplen
25g mandelspån
50g smör
100g mandelmassa
¾ dl socker
2 ägg
1 msk pressad lime
3 grovrivna äpplen
25g mandelspån
Hacka ihop mjöl, socker och kallt smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut drygt hälften av degen i en
form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 175˚
Fyllningen: Smält smöret i en
kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och limesaft
med smöret.
Sjud blandingen under omrörning
tills den tjocknar.
Kärna ur och riv äpplena grovt. Lägg
de i pajskalet och häll över mandelsmeten. Rulla ut den resterande degen till
8 längder och platta till dem lätt. Lägg degremsorna överst i pajformen som
ett rutmönster.
Strö över mandelspånen och grädda i
nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar