måndag 5 november 2012

Knäckebröd

Knäckebröd var det första jag bakade på lovet och de fick en god smak när jag tillsatte lite extra kryddor. Original receptet hittade jag på recept.nu
Jag gjorde halva receptet och fick 10 stora, tunna och fina tunnbröd. Det var lättare att hantera en mindre deg eftersom att degen blir ganska kompakt och degen ska knådas en del för hand. Vetemjöl Special är att föredra när man man gör lite grövre bröd därför använder jag det istället för vanligt vetemjöl, men har man inte det hemma kan man använda vanligt vetemjöl.

Det svåra var att inte bränna bröden i kanterna men ändå få fin färg i mitten, men det kan bero på hur jämt ugnen gräddar. Ta därför hellre ut bröden någon sekund innan de blir för bruna i kanterna eftersom att den brända smaken lätt träder fram när man äter dem. Jag tyckte att det var lättast att arbeta in rågmjölet med en köksassistent men sedan knåda in vetemjölet för hand. Då kan jag arbeta in så mycket mjöl att det går lätt att kavla ut dem. Jag kavlade först ut bröden till den storleken att två bröd får plats på en plåt, sedan kavlade jag det sista med en kruskavel så att de får det riktiga knäckebrödsutseendet.



Knäckebröd
10 brödkakor
25 g Jäst
2,5 dl Ljummet vatten
1 msk Olja
0,5 tsk Salt
0,5 tsk Brödkryddor så som anis, fänkål och kummin
5 dl Grovt rågmjöl
ca 1,5 dl Vetemjöl Special
+ Extra mjöl till utbakningen 

 1. Mortla kryddorna om de är hela. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet (37˚) och rör tills jästen löser sig. Tillsätt oljan. Arbeta in salt, kryddor, rågmjöl och sist så mycket vetemjöl att degen släpper från bunken och bildar en fast degklump.
2. Ta över degen till ett bakbord och knåda in vetemjölet tills dess att degen inte kladdar och lätt släpper bakbordet.
3. Täck över degen och låt den jäsa i ca 30 minuter. Degen kan även stå i kylskåp och få mogna långsamt i 1–2 dygn.
4. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 10 delar och kavla ut varje del till en assietts storlek. Kavla därefter med en kruskavel så att det bildas så hål i kakan. Har du ingen kruskavel kan du nagga kakorna istället.
5. Mjöla bordet lätt mellan varje bröd. Borta eventuellt bort överflödigt mjöl på bröden innan de läggs på plåten.
6. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper. Grädda två kakor åt gången i 7–8 minuter. Låt kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar