Semlor – ca 14 st
Vetedeg
Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
260 g vetemjöl (4 dl)
25 g jäst
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
160 g vetemjöl (3 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar. Grädda mitt i ugnen på 250 grader in, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
Mandel fyllning
400 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g kardemumma (1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
45 g florsocker (0,75 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.
Garnering
1 L grädde
Florsocker
Skär ut lock ur semlorna och fyll dem med mandelfyllning (ta ev. lite av urgröpet och blanda ner i mandelfyllningen innan du fyller dem). Vispa sedan grädde och spritsa över fyllningen. Lägg på locken, pudra med florsocker och ät!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar