Chokladkaka med mandelfyllning
Ingredienser
3 ½ dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
1 krm salt
1 ¼ dl kakao
125 g
rumstempererat smör
2 ½ dl
strösocker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
2 msk
mandellikör, tex amaretto
Fyllning
150 g
mandelmassa
100 g smält
smör
2 msk
mandellikör, tex amaretto
Garnering
50 g flagad
mandel
Sätt ugnen på
175°C och smöra och bröa en form, ca 1 ½ liter. Börja med fyllningen och riv mandelmassan grovt och blanda med smält smör och
likör till en smet och ställ åt sidan. Blanda mjöl, bakpulver, salt
och kakao i en stor bunke. Vispa smör och socker poröst med
en elvisp i en annan bunke och tillsätt sedan äggen. Häll ner mjölken i äggblandningen och rör
sedan ner de torra ingredienserna och likören. Vispa tills allt är ordentligt
blandat. Häll hälften av chokladsmeten i formen och fördela fyllningen
över smeten. Täck sedan med resten av smeten och garnera med flagad mandel.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min. När du kollar med en sticka kommer mandelfyllningen
vara lite kladdig, men så fort chokladkakan inte är det, är den färdig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar