fredag 8 mars 2013

Passionsfruktsparfait med citrussallad


Det var ett tag sen glöggen stod på bordet men det är i alla fall fortfarande säsong för citrusfrukter. Därför kan man använda den lilla slatt av vit glögg man har och göra en fräsch efterrätt. En sak att tänka på är att man måste gilla de hårda passionsfrukt- och granatäpplekärnorna, för det blir en del bitar i parfaiten. Receptet är ifrån Tinas julkök som sändes i julas på tv4. Spara gärna äggvitorna och använd senare eftersom att det blir många över. 

Parfait
10 äggulor
2 dl florsocker
8 passionsfrukter
1 ½ dl vit glögg (ev. med smak av hjortron)
½ citron, skal och saft
5 dl grädde, lättvispad

Citrussallad
2 grapefrukter
2 apelsiner
1 granatäpple
ca 15 vindruvor
Ev. lite lönnsirap

Gör så här
Vispa socker och äggulor pösigt.  Gröp ur passionsfrukterna och blanda ned med glöggen, passionsfrukten och citronskalet samt saften. Blanda sedan ned den lättvispade grädden och lägg upp i form och ställ in i frysen i ca 3 timmar eller över natten.

Filea grapefrukten och apelsinen, lägg i en skål. Rulla granatäpplet så att kärnorna lossnar. Bryt upp den och pilla ner kärnorna i salladen. Halvera vindruvorna och söta ev. salladen med lite lönnsirap.

Vid servering, ta fram parfaiten en stund innan och lägg upp på ett fat. Fördela citrussalladen runt om och ät.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar