fredag 28 december 2012

Crème Brulée

Nu är det hög tid att börja fundera på vad som ska serveras på nyårsafton. Ni kan nu sluta leta efter idéer till efterrätten i alla fall, för det som serveras är Crème Brulée med smak av passionsfrukt och lime. Efterrätten är syrlig och fräsch vilket passar bra efter julens buffébord. Har ni en brännare kan ni smidigt bränna av sockret på bruléen och kanske till och med imponera gästerna med att göra det vid bordet. Det som även är bra med detta receptet är att bruléen görs redan dagen innan eller på förmiddagen och står sedan i kylskåpet tills det är dags för servering. Receptet är taget från Arla.se
och inga ändringar har gjorts för att receptet är helt enkelt för gott för att ändras.





Crème Brulée med Passionsfrukt och Lime
Ingredienser till 4 port
2 ½ dl vispgrädde
¾ dl strösocker
5 medelstora äggulor
½ msk vaniljsocker
2 passionsfrukter, ca ½ dl fruktkött
1 lime, skalet
2 msk råsocker

Sätt ugnen på 150°. Vispa ihop grädde och socker i en kastrull och koka upp. Vispa ihop äggulor och vaniljsocker och häll i grädden under kraftig vispning. Riv limen och dela och gröp ur passionsfrukterna. Tillsätt fruktkött och limeskal i gräddblandningen och häll i lätt 4 smörjda, ugnssäkra portionsformar, ca 1 ½ dl. Sätt formarna i en långpanna fylld med vatten upp till hälften av formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt sedan formarna stå i kylen över dagen eller hela natten.
Med brännare:
Värm bruléen lätt om ni föredrar att äta dem ljumna. Fördela sockret på dem och bränn med en brännare tills sockret karamelliserat.
Utan brännare:
Sätt ugnen på högsta värme och grillfunktion. Strö sockret över bruléerna och ställ dem i övre delen av ugnen med öppen ugnslucka ca 1 min tills sockret smält. Men vakta dem noga så de inte bränns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar