söndag 3 november 2013

Päronkaka med mandel och kardemumma

I denna kaka så ska man vispa smör och socker och sedan knäcka i ägg. Det gör att kakan inte blir lika fluffig som när man först vispar ägg och socker men det gör att den blir saftigare och inte blir torr så snabbt. Därför kan man baka kakan dagen innan man ska servera den, för då är den nästan som bäst. Så mitt tips är att baka denna kaka på lördag och servera den på söndag till farsdag. Vill man göra det lite lyxigare kan man servera den med vispad grädde. Receptet är taget från ica.se fast med lite förbättringar såklart!


 





Päronkaka med mandel och kardemumma
2 päron (ej för hårda)
100 g sötmandel
1 ½ tsk hel kardemumma 
180 g rumsvarmt smör
1 ¾ dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°C och smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
Mal mandeln i en mandelkvarn och stöt kardemumman i en mortel. 
Vispa ihop smör och socker fluffigt. Vispa sedan ner ett ägg i taget. 
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smörblandningen. 
Skala, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. 
Häll smeten i formen. Fördela päronskivorna över smeten och tryck ner dem en aning. 
Sänk ungsvärmen till 175 °C och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Stick ner en provsticka mitt i kakan, när den är torr är kakan färdig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar