lördag 7 december 2013

Mjuk pepparkaka


Det finns vissa saker som jag bara måste baka under jul. En av dem är mjuk pepparkaka, speciellt den där jag varierar kryddningen efter det jag gillar bäst. Receptet är taget rakt av från recept.nu fast det är halva satsen, men när jag bakade så hade jag mer kardemumma och kanel och lite mindre nejlikor och ingefära. Kakan serverades till eftermiddagskaffet på ett nyinköpt julfat. Även lussekatter och saffranskransar fanns nybakta till fikat. Det är tradition att min bror och farmor träffas och bakar massor av lussekatter så det finns det inget recept på tyvärr, så ni får nöja er med bilden.





Mjuk pepparkaka
Ingredienser:
2st ägg 
150 g socker
35 g smör
1 1/4 dl kaffegrädde
125 g vetemjöl
1 tsk ingefära 
1/2 tsk nejlikor
1 tsk kanel
1/2 tsk hel kardemumma
1 tsk bikarbonat
smör till formen
ströbröd 
Sätt ugnen på 190 grader och smörja och bröa en sockerkaksform.
Mortla kardemumman och blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret och blanda med kaffegrädden.  
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt med en slickepott. Blanda till sist ner smörblandningen och vänd ihop till en smet.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar