söndag 31 mars 2013

Maripantårta



Detta är i princip samma recept som för min klassiska gräddtårta fast med några få ändringar. Bottnarna är de samma fast tårtan fylls med krossad ananas istället för sylt och täcks med vaniljgräddkräm och marsipan. 



Marsipantårta
Bottnen:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
6 dl marsán vaniljkräm
2 småburkar krossad ananas (urpressad)
Ca 5 dl grädde
Ca 300 g gulmaripan
Ca 15-20 g smör
Ca 1 tsk florsocker

Dekor:
Marsipanfigurer
Påskägg
Florsocker

Sätt ugnen på 200˚ 

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda mjölet med bakpulvret och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölet med en slickepott, vispa ej!
Häll smeten i en bakplåtsklädd eller smörad och bröad form med 24 cm i diameter.
Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och sänk direkt ugnstemperaturen till 175˚. Grädda i 35-40 minuter. Kakan ska släppa kanterna, ha en fin färg och en sticka ska vara helt torr om den sätts ner i mitten av kakan.
Låt kakan svalna något, stjälp sedan upp på ett galler.

Dela den avsvalnade kakan i 3 delar. Lägg det understa lagret på ett uppläggningsfat och bred först på ett tunt lager med grädde. Bred därefter på ca 2,5 dl av vaniljkrämen. Lägg på det mellersta lagret och bred på ett tunt lager grädde och sedan ananasen. Lägg över den översta bottnen. Blanda den resterande vaniljkrämen med ca 2,5 vispad grädde så du får en ljusgul, gräddkräm. Bred på gräddkrämen som en kupol på tårtan och lite runt om på kanterna (kan bli litekräm över, beroende på hur hög du vill ha din tårta). 

Kavla ut marsipanen till en stor cirkel, lite större än tårtan och bred på ett tunt lager med rumstempererat smör blandat med lite florsocker. Lägg därefter på marsipanlocket med smörkrämen ner mot vaniljkrämen. Släta ut marsipanen skär av det som blir över på kanterna. Vid servering, pudra över florsocker och dekorera med marsipanfigurer och påskägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar