fredag 19 april 2013

Aprikosmoussetårta


Bottnen på denna tårta är en helt vanligt drömrulltårta, fast gräddad i en runt form. Även denna tårta är som många andra god att göra dagen innan så moussen hinner sätta sig och bottnen safta till sig. 



Aprikosmoussetårta
Till botten:
3 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Aprikosmousse:
3 gelatin blad
1 burk konserverade aprikoser à 415 g
2 ägg, gulor och vitor separerade
1 msk socker
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 liten burk persikor eller aprikoser
Vispgrädde

Gör så här:
Chokladbottnen: Sätt på ugnen på 225˚. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper, ca 24cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vänd sedan försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen, ca 5-10 min. Kolla den ofta så att den inte bränns, men den ska ändå vara torr om man känner med en sticka.

Aprikosmousse: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Låt aprikoserna rinna av. Mosa aprikoserna med en gaffel. Vispa äggvitorna och grädden var för sig. Rör samman äggulorna med sockret och tillsätt fruktmoset. Smält gelatinet på svag värme i den fuktighet som blir kvar efter blötläggningen, och blanda med fruktmassan. Vispa mycket försiktigt ner grädden och vitorna.

Dela den avsvalnade chokladbottnen i två delar. Bred hälften av moussen på den ena chokladbottnen, lägg på en andra och bred på den resterande moussen. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen ett par timmar eller gärna över natten. Lägg upp på ett fat och garnera med skivade persikor eller aprikoser och spritsa vispad grädde på kanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar