fredag 7 juni 2013

Studenttårta; Vit choklad- och hallonmoussetårta med chokladtryffel

Äntligen studenten! Även fast det är mycket man ska fixa innan den stora dagen så ville jag självklart göra mina egna tårtor. Jag brukar alltid vilja testa en ny tårta för att utmana mig själv men även göra en klassisk gräddtårta för det finns nästan ingen bättre tårta enligt mig. Denna tårta tyckte jag passade till studenten då den var vit och kunde göra någon dag i förväg. Det fina är att i tårtan gömmer sig en härligt rosa hallonmousse och det gick göra den helt glutenfri om man använder glutenfritt mjöl i havrebotten samt ren havre. Kolla dock hemma så att ni har två bra formar, en stor och en lite mindre så att den vita chokladen täcker hela hallonmoussen.



Den klassiska gräddtårtan med sockerkaksbotten, jordgubbssylt, vaniljkräm, grädde, vindruvor och jordgubbar. Recept på den klassiska gräddtårtan hittar ni under kategorin tårtor.




Studenttårta; Vit choklad- och hallonmoussetårta med chokladtryffel

Ca 14 bitar

Chokladtryffel
125g mörk choklad 70%
2 ½ dl vispgrädde
1 krm salt

Havrebotten
1 dl havregryn
½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
¼ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
50g rumsvarmt smör

Hallonmousse
250g hallon
4 gelatinblad
4 dl vaniljyoghurt
1 ½ dl florsocker
1 lime, skalet
2 dl vispgrädde

Vit chokladmousse
200g vit choklad (av bra kvalité)
2 ½ gelatinblad
2 dl koncentrerad flädersaft
2 msk limesaft
5 dl grädde

Garnering
Jordbubbar
Mörk choklad

1. Chokladtryffel: Finhacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen under omrörning. Tillsätt salt och rör till en jämn smet. Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 1 1/2 timme.

2. Havrebotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg. Rita en ring med hjälp av en springform med löstagbar botten, 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämnt men spara ca 1 cm innanför kanten. Grädda mitt i ugnen tills den fått gyllenbrun färg, ca 15 min. Ta ut och låt kallna på plåten.

3. Lägg havrebotten i formen med löstagbar botten och klä kanterna med bakplåtspapper eller overheadfilmplast. Spritsa eller bred ut chokladtryffeln jämnt över kakan och ställ i kylen medan hallonmoussen tillagas.

4. Hallonmousse: Passera hallonen genom en sil, mät till 1 1/2 dl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda hallonpurén med yoghurt, florsocker och limeskal. Värm ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i vätskan. Blanda ner i resterande hallon- och yoghurtblandning. Vispa grädden fast och vänd i hallon- och yoghurtblandningen. Bred ut moussen över tryffeln och ställ i kylen till den stelnat, ca 1 1/2 timme.

5. Klä en form med löstagbar kant, 27 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ta kakan ur kylen, ta bort pappret från kakan och lägg den mitt i formen.

6. Vit chokladmousse: Finhacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hetta upp saften och stäng av värmen. Låt gelatinbladen smälta i chokladen och häll hälften av vätskan över chokladen och rör om. Häll sedan över resterande vätska och rör till en slät kräm och tillsätt sedan limesaften. Vispa grädden fast och vänd ner i smeten. Bred ut moussen längs sidorna och över tårtan. Se till att det kommer ner längs sidorna. Banka kakan lätt i bänken för att få bort luftfickor. Jämna till ytan med en slät stekspade och ställ in i kyl ca 12 timmar.

7. Ta ut kakan vid servering och ta bort pappret eller plasten och garnera med jordgubbar och smält mörk choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar