söndag 21 juli 2013

Kristinas päronkaka



När min kära moster Cristin med familj kom på besök så tyckte jag att det skulle vara passande att bjuda på Kristinas päronkaka nu när det även är fruntimmersvecka. Jag gjorde kakan på Sempers glutenfria fin mix men det gick inte att upptäcka, så ett tips till er glutenintoleranta är att testa denna kaka! Kakan kommer från tidningen Hemmets Journal och behöver ju absolut inte göras glutenfri. 


 Min kära moster Cristin


Kristinas päronkaka
3 dl vetemjöl el. mjölmix
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl strösocker
75g smör
1 burk konserverade päron a 400g
½ dl päronspad
½ dl vispgrädde
Ev. 2 msk päronkonjak

2 ägg
1 dl mandelspån

Sätt på ugnen på 175˚. Smöra en form med löstagbar kant (ca 23cm i diameter) och bröa med ströbröd eller kokos för ett glutenfritt alternativ.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Smält smöret och låt svalna.
Rör ner päronspad, vispgrädde och päronkonjak i mjölblandningen samt det smälta smöret.
Tillsätt äggen och rör till en slät smet.
Bred ut smeten i formen, skär päronen i på längden och lägg på kakan.
Strö över mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Vid servering, pudra över florsocker och ät med vispad grädde.

4 kommentarer:

  1. Du har inte med äggen i ingredienser. Hur många ska det vara? ������

    SvaraRadera
  2. Oj det var inte meningen, 2 ägg ska det vara. Hoppas det inte ställde till med något problem.

    SvaraRadera
  3. Nope! Vi chansade och tog två och det stämde ju. Fast vi tog färska päron och rulla dem i kokos innan vi tryckte ner dem i kakan. Saften och grädden ersatte vi med lika delar laktosfri vaniljsås från Valio. Den blev kanonfin kakan! Tack för receptet! ��

    SvaraRadera
  4. Va skönt att det löste sig och roligt att ni gjorde er egna variant! :)

    SvaraRadera