söndag 21 juli 2013

Bullar

Det finns inget som säger sommar mer för mig än nybakta bullar och vår egengjorda jordgubbssaft. Så jag trotsade värmen i köket idag och bakade en sats helt traditionella bullar, halva med vanilj och andra med kanel. Degen med vanilj gjorde jag som snurror, alltså rullade ihop den fyllda degen och skar i skivor som jag la i bakformar. Medan kanelknytena vek jag den fyllda degen på hälften, delade i längder och snurrade ihop till en knut. I receptet förklarar jag hur man gör båda delarna men självklart gör man det man föredrar, vanilj eller kanel, snurror eller knyten. Så ät dem nybakta i trädgården med ett glas kall saft.



 
Vaniljsnurror och Kanelknyten
48st bullar
135 g smör
5 dl mjölk
50 g röd jäst
1 tsk salt
½ dl socker
½ dl vit sirap
1½ tsk nymortlad kardemumma
10 dl vetemjöl special
4-5 dl vetemjöl
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
4 msk socker
1 msk kanel eller 2 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader˚.
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resterande degvätska och salt, socker, sirap, kardemumma, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop vetedegen till en slät och fin deg, ca 10 minuter i bakmaskin. Degen ska vara fast men fortfarande lite kladdig.
Jäs degen under bakduk i 30 minuter. 

Dela vetedegen i två delar. Lägg tillbaka en del i degbunken och lägg över bakduken igen. Kavla ut andra delen till en 25x45cm rektangel på lätt mjölat bakbord. Bred på hälften av smöret och strö över hälften av sockret. Ta 1 tsk vaniljsocker och pudra över med en liten sil. Rulla ihop degen på längden dela i 24 bitar och lägg med snittet uppåt i stora bakformar. Lägg under duk och låt jäsa i 30 min. 

Kavla ut den andra halvan av degen till en likadan rektangel men bred endast smöret på den understa halvan. Strö över sockret och pudra över ½ msk kanel på samma halva och vik sedan över den ofyllda delen över fyllda. Skär degen i 24 stycken längder. Ta en längd, tvinna den och sedan snurra ihop till en bulle och lägg på bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min

Sätt på ugnen på 225-250˚ (beror på ugn och storlek på bullarna så passa dem noga när de gräddas). Vispa upp ägget med en gaffel och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 5-8 min. Låt svalna på galler och lägg över en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar