torsdag 24 oktober 2013

Fler gräddtårtor

En klassisk gräddtårta kan aldrig gå fel, speciellt inte med färska blåbär från Jämtlands skogar. Nu var det ju ett tag sen man kunde plocka färska blåbär, så ska jag vara ärlig så bakade jag denna tårta för ett tag sedan men har inte haft tid att lägga upp den förrän nu. Tårtan bakade jag till min pojkväns farmors 70-års kalas och det var riktigt uppskattat. En tårta var med blåbär på toppen och hemmagjord blåbärssylt och den andra var med hallonsylt och med en nektarinros på toppen. Här kommer bilderna som förhoppningsvis kan inspirera er till bak!




Klassisk gräddtårta

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2,5 dl marsán vaniljkräm
2-2,5 dl sylt
Ca 5 dl grädde
Frukt


Sätt ugnen på 200˚ 


Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda mjölet med bakpulvret och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölet med en slickepott, vispa ej!
Häll smeten i en bakplåtsklädd eller smörad och bröad form med 24 cm i diameter.
Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och sänk direkt ugnstemperaturen till 175˚. Grädda i 35-40 minuter. Kakan ska släppa kanterna, ha en fin färg och en sticka ska vara helt torr om den sätts ner i mitten av kakan.
Låt kakan svalna något, stjälp sedan upp på ett galler.

Dela den avsvalnade kakan i 3 delar. Lägg det understa lagret på ett uppläggningsfat och bred först på ett tunt lager med grädde. Bred därefter på vaniljkrämen. Lägg på det mellersta lagret och bred på ett tunt lager grädde och sedan sylten. Lägg över den översta bottnen och täck hela tårtan med ett tunt lager grädde. Garnera med spritsad grädde och frukt efter smak och tycke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar