onsdag 21 november 2012

Glass!


För att göra denna glass behövs ingen glassmaskin utan det är bara att använda vispen flitigt. Jag utgick från ett grundrecept på glass och gjorde sedan två varianter, en smaksatt med Baileys och en med Xanté. Så det är ingen glass man tar fram till barnkalaset, men ack så gott för oss vuxna. Man kan själv bestämma styrkan på glassen men jag tycker att mängeden i detta recept är precis lagom. Vill man så kan man göra som jag och vispa allt först och sedan dela upp alla komponenter i två delar och smaksätta varje del med varsin likör. Men man kan även göra hela receptet med endast en likör, då är det endast dubblera den likören du vill använda. 




Glass grundrecept ca 6 port
4 ägg (4 gulor och 2 vitor)
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde
Smaksättning
0,5 dl Baileys
0,5 dl Xanté


Separera äggen och lägg 2 vitor i en ren och torr skål och de 4 gulorna i en bunke. Tillsätt sockret till gulorna och vispa tills ljust och fluffigt. Vispa grädden i en tredje skål. Vispa till sist vitorna till ett hårt, vitt skum. Dela upp äggsmeten i två bunkar med halva i varje (ögonmått går bra). Tillsätt en av Bailysen och rör om. Tillsätt sedan hälften av grädden och vispa en stund med elvisp så att det bildas små toppar. Vänd till sist ner hälften av äggvitorna och häll i en frysburk. Tillsätt sedan den andra likören i den resterande äggsmeten och blanda ner grädden. Vispa med elvisp och vänd ner äggvitorna. Häll i en burk och ställ i frysen.  Ta ut glassen ur frysen efter ca 2 h och rör om. Upprepa flera gånger så att glassen blir krämig och god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar