tisdag 27 november 2012

Tigerkaka


När man behöver något traditionellt till söndagsfikat tycker jag att tigerkaka passar perfekt. Jag brukar frysa ner halva kakan skuren i portionsbitar så att det är lätt att ta upp och tina om det kommer oväntat besök. Nu när julen snart stundar kan även ett paket saffran (0,5g) tillsättas i den ljusa smeten. Mortla då saffranet tillsammans med lite socker innan du tillsätter det i smeten.



Tigerkaka

200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2,5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form på 1,5 liter.
Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda växelvis i mjölken.
Dela upp smeten i två skålar. Smaksätt den delen av smeten som du tycker blev mest i, med vaniljsocker och den andra delen med kakao.
Häll häften av den ljusa smeten i formen, sedan kakaosmeten och till sist den resterande ljusa smeten. Dra en gaffel genom smeten så att det bildas ett fint marmorerat mönster.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min- 1 timme, känn med en sticka så den är torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar