söndag 2 december 2012

Nobelmiddag

I helgen hade jag och mina klasskompisar Nobelmiddag hemma hos mig. Det var en favorit i repris, då vi klär upp oss riktigt fint och använder det fina bordsskicket. I år hade vi asiatiskt tema på maten, så det som serverades till förrätt var vårrullar, friterade räkbollar och riskakor med kryddstark Philadelphiaost. Huvudrätten bestod av en klassisk kyckling- och grönsakswok med risnudlar. Sen kom vi till min favorit, efterrätten så klart! Den övriga maten hjälpes vi åt med men efterrätten lämnade de över till mig, och med glädje gjorde jag två sorters glass och ett flarn. Kokos- och limeglass, ananasglass och ett kokos- och ingefärsflarn var det som serverades och det var en bra kombination med den syrliga limen, den söta ananasen och det krispiga flarnet. Sedan in på småtimmarna kom apelsinglögg och pepparkakor fram, för trots det asiatiska temat så var den ändå 1:a december. Kvällen kunde inte varit bättre, underbara människor, god mat och massor av skratt. Guldkanten på kvällen var de roliga Nobelnomineringarna och lekarna.

Som en fotnot kan det noteras att denna kväll med förrätt, huvudrätt, efterrätt, snacks och dricka för 16 personer gick på 75kr/person. Passade perfekt för oss studenter!
Här är de 3 tre recepten till efterrätten:



Kokos- och limeglass

1½ dl kokosflingor
2,5 dl mjölk
1 burk kokosmjölk, 400ml
2 lime, skal och 2,5 msk av saften
5 äggulor
2 äggvitor
1 dl socker
3 dl grädde
  1. Värm kokosflingor, mjölk och kokosmjölk till kokpunkten och låt sedan kallna. Rör runt flera gånger så inte kokosflingorna bränner fast i bottnen.
  2. Riv skalet på limefrukterna och mät upp 2,5 msk av saften.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt.
  4. Vispa grädden ganska hårt i en annan skål och äggvitorna till hårt skum i en tredje.
  5. Blanda ner den kalla kokosmjölksblandningen och limeskal och -saft i äggsmeten.
  6. Rör om och vänd ner grädden och sist äggvitorna.
  7. Frys glassen i glassmaskin eller i en tät burk i frysen. Rör då om glassen flera gånger tills den är genomfryst.
  8. Det blir ungefär 1,2 liter glass

Ananasglass

4 ägg (4 gulor och 2 äggvitor)
1,5 dl socker
2 burkar konserverad ananas á 220g eller en mindre färsk ananas
4 dl grädde
  1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt för sig. Vispa upp grädden i en annan bunke och äggvitorna till ett hårt skum i en tredje
  2. Skär bort skalet på den färska ananasen eller om konserverade används, pressa ur vätskan ur ananasringarna, och mixa fruktköttet till en puréliknande konsistens.
  3. Rör ner ananasen i äggsmeten, och rör sedan samman den med den vispade grädden och till sist äggvitorna. Frys glassen och rör om flera gånger tills den är helt fryst.
  4. Blir lite mer än 1 liter glass.


Kokos- och ingefärsflarn
Ca 20 st

125 g smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl kokosflingor
¾ dl mjöl
½ tsk färsk ingefära

  1. Rör smöret och socker poröst. Rör i vaniljsocker, kokosflingor och mjöl.
  2. Riv färsk ingefära riktigt fint och blanda ner i smeten.
  3. Klicka ut runda små bollar på ett bakplåtspapper och platta till dem något. Ta god plats mellan flarnen för de flyter ut ganska mycket. Grädda i 200 grader i ca 4 minuter, eller tills kanterna är fint gyllenbruna.
  4. Om det önskas kan flarnen börjas över en kavel med bakplåtspapper efter de svalnat nån minut. Torka ev. av flarnen med lite hushållspapper på undersidan innan ni lägger dem på kavlen då de kan vara lite smöriga.

2 kommentarer:

  1. Oj, vad kul med en bakblogg! Vet att du är åtminstone tredje generationen av fantastiska bagare, roligt att traditionen hålls vid liv.
    Jättefin blogg, ser fram emot bakboken....:)
    Hälsa familjen! Iréne Carlsson (mammas kusin)

    SvaraRadera
  2. Ja va roligt att du har hittat hit och gillar min blogg! Dock har jag inga planer på att göra en bakbok men jag och två klasskompisar har precis gjort en kokbok som nu är på tryckning. Mamma hälsar så mycket :)

    SvaraRadera