lördag 15 december 2012

Chokladpraliner

Det är lite pyssligt med praliner och det blir kanske inte perfekta första gången. Men jag har verkligen fallit för detta och köpte en pralinform i silikon på Bagaren och Kocken förra veckan. Detta är de första praliner jag gjort och trots att de kan förbättras i utseende var de riktigt uppskattade smakmässigt. Det var roligt att testa något nytt som var lite pilligt men jag gillar utmaningar. Jag har även många idéer på hur jag ska smaksätta kommande satser så håll utkik efter bland annat Apelsinpraliner och Baileyspraliner. Lägg pralinerna i ett cellofanpaket och ge bort i julklapp, det är alltid uppskattat med hemmagjorda delikatesser. Det är ju en hemlighet men mina nära och kära kan räkna med att få en ätbar julklapp i år, det är säkert.



Nougatfyllda chokladpraliner
Till en form med 12 st praliner
2 msk socker
50 g hasselnötter
100 g mörk choklad
100 g nougat

Karmelisera sockret i en stekpanna, sockret ska bli gyllenbrunt, och rör ner nötterna så att de täcks av sockret. Häll av dem på ett bakplåtspapper och mixa dem till små bitar när de svalnat. Temperera chokladen i vattenbad, d.v.s. hetta upp vatten i en kastrull och sätt en mindre skål i tåligt porslin eller metall i vattenbadet. Värm så att chokladen precis smälter men inte mer.  Fyll en helt ren och torr pralinform med chokladen och tömt sedan tillbaka chokladen i skålen. Dra en palett eller slickepott på ovansidan och ta bort all överflödig choklad. Slå formen försiktigt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Lägg sedan formen upp och ner på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna. Temperera under tiden nougaten förviktigt i vattenbad och blanda i nötmixet. Fyll chokladformen med nougaten, var noga med att nougaten har svalnat så att inte chokladskalet smälter. Ställ formen kallt tills nougaten stelnat och fyll sedan hela vägen upp till kanten med choklad och torka av överflödig choklad. Låt stelna och ta sedan ut pralinerna ur formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar