lördag 22 december 2012

Vita chokladpraliner med Apelsinchokladtryffel




Vita chokladpraliner med Apelsinchokladtryffel
Till en form med 12 st praliner
100g vitchoklad
75g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
5g smör
Rivet skal av 1 apelsin + några droppar saft

Hacka den vita chokladen och den mörka chokladen för sig. Temperera sedan hälften av den vita chokladen i vattenbad, d.v.s. hetta upp vatten i en kastrull och sätt en mindre skål i tåligt porslin eller metall i vattenbadet. Värm chokladen så att den precis smälter men inte mer. Tag av skålen från vattenbadet och rör ner resterande vitchoklad.  Fyll en helt ren och torr pralinform med chokladen och tömt sedan tillbaka chokladen i skålen. Dra en palett eller slickepott på ovansidan och ta bort all överflödig choklad. Slå formen försiktigt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Lägg sedan formen upp och ner på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
Gör under tiden apelsintryffeln. Koka upp grädde i en kastrull. Sätt en skål med den mörka chokladen över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädden till en jämn smet. Rör ner smöret när chokladsmeten är helt blank. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen och blanda i apelsinskalet och saften. Fyll nästan upp till kanten på chokladformen med tryffeln men var noga med att tryffeln har svalnat så att chokladskalet inte smälter. Ställ formen kallt tills tryffeln stelnat och fyll sedan hela vägen upp till kanten med vit choklad och torka av överflödig choklad. Låt stelna och ta sedan ut pralinerna ur formen.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar