söndag 9 december 2012

Saffranskaka

Denna kaka har jag gjort flera år i rad och jag tycker att den är lika god varje gång. Den smakar lagom med saffran och jag tycker att det är en bra kaka när man vill ha julsmaken av saffran men är trött på de vanliga lussebullarna. Dock när man bakar med saffran har den en tendens att torka ut kakan, därför fryser jag ner kakan direkt när den kallnat eller äter samma dag. Original receptet är Leila Lindholms bok A Piece of Cake. 



Saffranskaka
3 ägg
2.5
dl strösocker
1
tsk vaniljsocker
50
g smör
1
dl mjölk
0.5
g saffran
1
msk ljus rom
3.5
dl vetemjöl
2
tsk bakpulver

1.       Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3.      Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
4.      Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
5.      Smöra och bröa en sockerkaksform och fyll med smeten.
6.      Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7.      Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar