lördag 15 december 2012

Pepparkakor

Nu har julbaket börjat ordentligt! När det är doft av pepparkakor och saffran i köket tillsammans med tända ljus och röda gardiner är det jul för mig. Det klassiska bakas varje år hemma och trots att jag gillar att ändra och sätta min egen twist på recepten så är det vissa saker som ska hållas traditionella. Så detta är ett helt vanligt recept på pepparkakor så man inte blir besviken.



Pepparkakor
150 g smör
1 ½ dl mörk sirap
3 dl farinsocker
1 ½ dl vispgrädde

2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 msk bikarbonat
ca 8 dl vetemjöl

Smält smör i en kastrull, tillsätt sirap och låt blandningen bli varm. Häll i en bunke och tillsätt socker, grädde, kryddor, bikarbonat och mjöl. Arbeta till en jämn deg, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Knåda degen smidig och tillsätt ev. mer mjöl. Kavla, på lätt mjölat bord, till en tunn och fin deg och tag ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av i ugnen ca 4-5 min. Låt kakorna svalna på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar