söndag 24 mars 2013

Apelsinkaka

Det lite kluriga med denna kaka är just när apelsinsaften ska hällas över kakan. Det är lätt att saften bara rinner av den istället för ner i hålen. Så mitt tips är att sila bort allt fruktkött så att det inte lägger sig på de små hålen samt att hälla väldigt sakta. Originalreceptet till denna kaka hittar ni här.  



Apelsinkaka
Ingredienser
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 krm salt
finrivet skal av 2 mindre tvättade apelsiner
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

½ dl florsocker
saften av 2 mindre apelsiner

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa en hålform på ca 1 ½ liter. Vispa ägg, strösocker, salt och apelsinskal till en pösig smet. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölblandning växelvis i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i 40–50 minuter. Ta ut och låt kakan svalna en stund i formen. Blanda under tiden florsockret med apelsinsaften. Stjälp upp kakan på en tallrik eller skärbräda och pricka den djupt och tätt med t.ex. en sticka. Häll försiktigt apelsinsaften över kakan så sakta att den hinner suga åt sig vätskan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar