lördag 25 maj 2013

Hallon, Lime- & Vit Chokladmoussetårta


Ingen aning vad det ska vara på fikabordet tills Morsdag imorgon? Ett ganska lyxigt alternativ som kommer imponera är denna tårta med hallon, lime- och vit chokladmousse på sockerkaksbotten. Den tar dock en stund att göra så börja i god tid, men den var inte svår att göra utan bara vispa och blanda ihop. Som sagt är Morsdag imorgon så jag har inte någon färdig bild eller ens smakat på den färdiga tårtan, men jag har smakat på de olika lagren för sig och det bådar gott inför imorgon i alla fall. Vill ni har en bild finns det på sidan jag snott receptet ifrån. Dock var en springform på 24cm lite för litet då min sockerkaka reste sig och blev såpass stor när jag gräddade den samt att det blev ganska mycket mousse. Hoppas ni får en bra Morsdag och att någon vågar sig på denna tårta!


Här är bilderna på tårtan!
Hallon, Lime- & Vit Chokladmoussetårta

Vaniljbotten:
4 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsockret
1,5 dl vetemjöl

Vit chokladmousse med lime:
150 gram vit choklad
2 dl vispgrädde (0,5 + 1,5 dl)
Skal och Saft av 1 lime
5 gelatinblad
2 äggulor
0,75 dl strösocker
250 gram mascarponeost, rumstempererad

Hallonmousse:
250 g frysta, men tinade, hallon
4 dl vaniljyoghurt
1½ dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Garnering:
Hallon
Vit choklad


1. Tårtbotten: Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Vänd sedan ner mjölet tills du har en jämn och slät blandning. Häll tårtsmeten i en smörad och bröad springform.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills kakan gräddats klart och är torr inuti. Kolla alltid med en teststicka om du är osäker! Ta ut kakan och låt svalna på galler.

2. Vit chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten under ca 10 minuter. Smält den vita chokladen med ca 0,5 dl av grädden i en tjockbottnad kastrull. När chokladen smält och är varm, blanda i rivet skal och saft av en lime och rör runt till dess att allt blandat sig väl. Låt blandningen svalna något och rör sedan ner gelatinbladen ett och ett, blanda noga och ställ åt sidan.

Vispa grädden lätt samt vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda mascarponeosten med äggblandningen och vänd därefter samman den vispade grädden, äggblandningen samt den något avsvalnade chokladmassan. Häll därefter ner moussen ovanpå tårtbottnen och låt den stå att stelna i kylskåp i 1-2 timmar.

3. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 10 minuter. Passera hallonen genom en finmaskig sil, blanda dem därefter med vaniljyoghurt och florsocker.

Tag ca 3 matskedar av hallonblandningen och värm den på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull. Tag därefter gelatinbladen och smält dem ett och ett i den varma hallonblandningen och låt den därefter svalna något. Blanda sedan den varma hallonmassan med resten av den kalla.

Vispa grädden relativt hårt och vänd sedan ner hallonen i den uppvispade grädden. Häll ner i springformen ovanpå den stelnade vita chokladmoussen. Ställ åter in igen i kylskåpet i minst 1 timme.

4. Toppa moussetårtan med hallon och hyvlad vit choklad innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar