söndag 29 september 2013

Hasselnöts och semifreddotårta


Jag ville göra något speciellt till min födelsedag, inte nödvändigtvis något fint eller svår utan något som jag hittat på själv och med de smaker som jag gillar bäst. För jag kan inte på något sätt hävda att denna tårta var speciellt vacker, lätt att skära eller praktisk då den smälter fort men den var onekligen väldigt god! Det jag älskade var de stora hasselnötsbitarna i marängen så att det blev lite tuggmotstånd.  Samma med glassen, klassisk vaniljsmak men med stora chokladbitar. Sedan gav bären en syrlighet till den söta marängen och glassen och chokladganachen bidrog med lite bitterhet. En enda röra på tallriken men med goda, klassiska smaker som passar bra ihop.

Sedan kan man inte förvänta sig att det ska bli perfekt första gången man gör något så jag har några tips till er. Gör marängbottnarna senast dagen innan för annars blir det lätt sega och då blir tårtan svår att skära eftersom att den är tre lager hög. När ni lägger på glassen, lägg de inte som jättestora kulor, det gör det också svårt att skära, utan bred ut den till ett jämt lager. Garnera gärna även på något roligare sätt än med endast bigarråer med stjälkarna på. Så testa er fram, byt ut hasselnötterna mot mandel, den mörka chokladen mot vit i semifreddon eller smaksätt med rivet limeskal, använd er av de smaker ni tycker är godast helt enkel så blir förhoppningsvis även tårtan god. 





Hasselnötsmarängs och semifreddotårta
Glassen kan göras långt i förväg, marängen dagen innan men ganachen ska göras innan monteringen av tårtan.

Hasselnötsmaräng
240g hasselnötter
4 vitor
2 dl socker
1 1/3 msk citron
1 liten nypa salt
2 2/3 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 150˚ och rosta hasselnötterna i ca 15 minuter. Vakta dem noga och rör då och då så att de inte bränns. Gnid bort hasselnötternas skal genom att lägga dem i en handduk och gnid sedan fram och tillbaka. Ta bort allt skal och hacka sedan nötterna grovt. Blanda nötterna med potatismjöl och ställ åt sidan.

Separera äggvitan från äggulan och lägg dem i separera skålar (äggulan behövs inte). Vispa sedan äggvitorna hårt i en bunke och tillsätt lite socker i taget när det börjar få fina toppar. Tillsätt sedan citronjuicen och saltet. Fortsätt vispa tills marängen är har en fin glans. Blanda då försiktigt ner nötblandningen.

Bred ut marängen till tre runda små bottnar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
Enklast är nu att grädda alla marängerna samtidigt i varmluftsugn. Ha då ugnstemperaturen på 120˚ i ca 20-30 minuter, tills de fått lite färg på toppen och sänk sedan ugnstemperaturen till 100 grader och baka färdigt, ca 1 timme. Var noga med att de är helt torra, så låt de gärna stå kvar i eftervärmen under natten. 

Semifreddo (glass)
4 ägg
1 dl strösocker
0.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Börja med att hacka chokladen i stora bitar och separera sedan äggen. Vispa äggulorna och sockret fluffigt och vitt.  Vispa sedan grädden i en separat skål och till sist äggvitan i ytterligare en skål.  Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten, sedan äggvitan och sist chokladen. Häll upp smeten i en frystålig form och frys i ca 5-6 timmar eller mer.


Ganache
 1 dl grädde
130g mörk choklad
Knappt en nypa saltflingor

Koka upp grädden och hacka under tiden chokladen i bitar. När grädden precis kokat upp ta av den från värmen och häll över chokladen. Tillsätt litelite salt och rör tills all choklad har smält och du har en fin och glansig ganache.

Montering
Valfria skogsbär
Bigarråer

Ta ut semifreddon ur frysen och låt den tina något. Lägg en marängbotten på ett fint fat och lägg ett lager med glass (enklast är att lägga på små kulor av glassen och sedan försöka breda ut de jämt över marängen). Strö sedan över lite bär och lägg på nästa lager maräng. Lägg på ytterligare semifreddo och bär och avsluta med den sista marängbottnen. Häll den varma ganachen över mitten av marängen och låt den flyta ut mot sidorna. Garnera med bigarråer och servera direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar