fredag 6 juni 2014

Chiasylt

Nu kommer det två olika recept på sylt med chiafrö. Chiafrö gör att sylten får en fast konsistens utan att använda socker eller pektin. Fröerna är rika på nyttiga fetter och kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker.

Hallonsylt
4 dl hallon eller valfria bär
3 msk chiafrö
Ev. 6 blad mynta

Gör såhär:
Tina bären om de är frysta och mosa dem med en gaffel. Rör ner chiafröna och ev hackad mynta och låt stå i kylskåpet i några timmar. Rör om varje halvtimme så att det inte blir några klumpar, stelnar det inte tillräckligt mycket kan du tillsätta mer chiafrö. Sen är sylten färdig! Vill du så kan du söta lite med honung eller agavesirap. Förvara i kylskåpet i några dagar.




Rabarbersylt
3 stänger rabarber
1,5 dl vatten 
2 torkade dadlar
1,5 msk chiafrö

Gör såhär:
Skär rabarbern i bitar och koka dem i vattnet tillsammans med dadlarna till de är mjuka och en del av vattnet kokat bort. Ta av från värmen och mixa den slät. Rör ner chiafröna och låt stå i kylskåpet i några timmar. Rör om varje halvtimme så att det inte blir några klumpar, stelnar det inte tillräckligt mycket kan du tillsätta mer chiafrö. Förvara i kylskåpet i några dagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar