måndag 25 augusti 2014

Äppelmos

Äppeltider! Varje dag trillar det ner äpplen från träden i vår trädgård så då görs det flera satser äppelmos i vårt hus. I år blir det osötad äppelmos för min del, eventuellt kan man ha i en gnutta honung eller agavesirap om man har syrliga äpplen. Egentligen behövs inget recept när man inte behöva tänka på proportionerna mellan äpple och socker utan det är endast kokta äpplen och lite askorbinsyra om man inte vill att moset ska bli brunt. Alltså inget recept utan endast hur jag gjorde.

Äppelmos

Om du gör en större sats, frys in i burkar.


Ät gärna moset med mjölk och kanel.

Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att de knappt täcker äpplena. Tillsätt eventuellt ½ tsk askorbinsyra per 10 äpplen. Låt det koka på medelvärme tills det blir mos med lagom tjock konsistent, ca 20 min för 10 äpplen, ta det då av från värmen och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av och söta eventuellt med lite honung eller agavesirap. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad så att det snabbt kyls ned. Häll upp i burkar och förvara i frysen eller ät inom några dagar om det förvaras i kylskåpet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar